2010. május 24., hétfő

Csicskatartás, rabszolgaság Magyarországon, a 21. században


2.rész:
Mit tettek a pártok a csicskatartás ellen?

A magát baloldalinak valló MSZP-s kormány a jelenségre gyakorlatilag érdemben nem reagált, bérelt tollforgatóin keresztül pedig flegmán azt üzente, hogy feljelentés helyett inkább örüljenek ezek a szerencsétlenek, hogy valaki eltartja őket és szállást ad nekik… Ennyit a „szociálisan érzékeny” MSZP-ről. Egykori szövetségesüknek, a liberális SZDSZ-nek kedvenc jelszava az egyéni szabadság és méltóság védelme. Érdekes módon, egy SZDSZ-es politikusról sem tudni, hogy tiltakozását fejezte volna ki a csicskatartás ellen. Mindkét nevezett pártra az jellemző, hogy a jogvédelmet főként a cigányság kapcsán „űzik”, mert az kifizetődő és politikailag is korrekt. Az utódpártnak tűnő LMP nagyon igyekszik, hogy jobb jogvédőnek ér érzékenyebbnek bizonyuljon , mint elődjei, de valahogy mintha a bicikliutak állapota jobban érdekelné őket, mint a csicskák sorsa.
Ezzel szemben a szociálisan érzéketlennek kikiáltott radikális jobboldali párttól lehetett legtöbbet hallani a jelenségről. A Jobbik sok fórumon felemelte már szavát a csicskatartás ellen. Jó példa erre a szarvasi Jobbiknak a tevékenysége, akik 2009 tavaszán közleményben szólították fel rendőrséget és a polgárjogi alapítványokat a cicskáztatás elleni fellépésre. Tüntetést is szerveztek a jelenség ellen Vona Gábor részvételével és a csendőrség felállításának egyik komoly indokának tartják a jelenséget. De ugyancsak jó példa Tóth Zoltán, a Magyar Gárda békési kapitánya, akit pont ez a jelenség indított arra, hogy belépjen a Gárdába és felvegye a csicskáztatás elleni harcot. Ő elmondta, hogy sok cigány család erre szakosodott, ez a „profilja”, akár több csicskát is tartanak. Hozzá egyszer egy idős bácsi jött, hogy segítsen, hogy ne vegyék el a nyugdíját a cigány csicskatartók és gyerekei. Tóth Zoltán szerint „a bácsi az idők során megtanulta, hová rejtse a forintokat: a szájába. Amikor fizetett, ott szedegette elő a papír kétszázasokat a szájából. Felháborító, hogy egy 50-60 éves ember ilyen megaláztatást szenvedjen el.” A kuruc.info és más radikális jobboldali honlapok is sorra tudosítanak a felderített csicskáztatásokról, míg a mainstream médiára nem jellemző, hogy buzgón beszámolna a felderített esetekről.
A Fidesz néhány embere, például a szarvasi polgármester ugyancsak felemelte a szavát a csicskatartás ellen a helyi esetek miatt. Nagy kár, hogy a párt jól ismert arcai, nagyságai, megmondóemberei nem tartották elég fontosnak a témát arra, hogy a közvélemény elé tárják és követeljék a csicskatartók szigorú felelősségrevonását és a jelenség felszámolását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése