2009. szeptember 17., csütörtök

Példa az ország előtt: az esztergomi Szent Miklós program

Egy előrejelzés szerint 200 év múlva megszületik az utolsó magyar, amennyiben változatlanul folytatódik az ország demográfiai mélyrepülése. De van egy magyar település, ahol egy sikeres program gondoskodik arról, hogy több magyar gyermek szülessen, hogy ne folytatódjon a vidékről Pestre vándorlás, hogy megerősítsék a gyermekeket vállaló családokat és több lehetőséghez és megbecsüléshez juttassák őket. Esztergomban korábban 190-200 gyermek született, de mióta működik a Szent Miklós program, azóta évente átlagosan 250 kisbaba születik Esztergomban.
Egy kis ismertető az esztergomi Hídlap nyomán: Az ötletet a minden év január elsején elsőként születő újszülöttek anyagi támogatása adta Meggyes Tamás polgármester és munkatársai számára. Úgy gondolták, hogy minden egyes Esztergomban születő kisbabát támogatni szeretnének, hogy ösztönözzék a gyermekvállalást és a városban maradást. A Szent Miklós Alap részletes szabályzatának kidolgozása után a képviselő-testület elfogadta az előterjesztést, így 2005. január elsején elindulhatott a program. A program négy év alatt nagy sikert ért el: jelentősen megnőtt a születések száma: az eddigi évi átlag 200 születésszám körülbelül 250-re nőtt. A program a betelepülőket is vonzza: a város lélekszáma ma megközelíti a 31 ezret, pedig az alap beindulása előtti években 30 ezer alá csökkent a lakosságszám. Az első Szent Miklós baba nevén 2008 végén 812 ezer 200 forintot tartott nyilván az alap kezelője, az alap vagyona pedig decemberben elérte a 693 millió forintot. Ehhez a támogatáshoz a programban részt vevő gyermekek 21 éves korukban juthatnak hozzá, amennyiben mindvégig Esztergomban éltek és érettségit vagy szakképesítést szereztek. A befizetésekkel és a halmozódó hozadékokkal együtt előreláthatólag 3 millió 300 ezer forintot kapnak majd a fiatalok, amit esztergomi otthonteremtésre vagy felsősokú tanulmányaik finanszírozására fordíthatnak.
Esztergom már a Szent Miklós Alap indulásakor megkapta a „Családbarát Önkormányzat" díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől. Esztergomban a Szent Miklós programhoz kapcsolódóan több mint harminc intézkedés nyújt különféle támogatást és segítséget a gyermekneveléshez, különösen a három vagy több gyermeket nevelő családoknak.
Az esztergomi önkormányzat családbarát intézkedései:
- nagycsaládosok szemétdíj-kedvezménye
- nagycsaládosok parkolási díjkedvezménye
- helyi járatokon való utazás támogatása
- esztergomi iskolások ingyenes helyi buszközlekedése
- nagycsaládosok üdülési támogatása
- étkezési támogatás
- ingyenes úszásoktatás, iskolai testnevelés keretében úszásórák
- Aquasziget-kedvezmények
- tanévkezdési támogatás
- Esztergom-helytörténeti tankönyv díjmentesen
- iskolatej az óvodákban is
- ingyenes alapfokú művészetoktatás a nagycsaládosok gyermekeinek
- határon túli történelmi országrészekbe induló tanulmányi kirándulások támogatása
- tanulmányi és sportversenyek utazási költségei, hangverseny- és színházbérletek támogatása
- Szent Miklós Otthonteremtő Lakás
- Mikkamakka Családi Játéktár
- sítábor-program
- roma középiskolások ösztöndíja
- sportutánpótlás-nevelés támogatása
- beiskolázási segély
- gyermekvédelmi támogatások vásárlási utalvány formájában történő biztosítása
- középiskolások nyelvtanulásának elősegítése testvérvárosi látogatásokkal
- vargyasi programok szervezése
- gyermekprogramok (gyermeknap, gyermekfesztivál, Mikulás)
- az Aquaszigeten ingyenes pelenka és bébiétel
- pelenkázók a mélygarázsokban
- humán papilóma vírus elleni oltás
- Bursa Hungarica-program
- szülészeti szobák korszerűsítése, apás látogatóhelyiség kialakítása
- bölcsődebővítés, óvodafelújítások
- Máltai Játszótér működtetése
- Határtalan Szív Alapítvány támogatása
- Otthon Segítünk Alapítvány támogatása
- Gyermek Kert Alapítvány támogatása
- Info-Police-program

Sok komment nem is kell ide az ismertetés végére… Nagyon örvendetes lenne, ha más önkormányzatok is követnék az esztergomi példát vagy ha az állam is megtámogatná az önkormányzatok ilyen jellegű programjait, hiszen ez a kezdeményezés sokkal sikeresebb, mint a Babakötvény-program. A befektetett költség idővel meg fog térülni s már az első pár évben sok hasznot hozhat egy ilyen sikeres kezdeményezés: nem kell bezárni a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, a letelepülő családok új munkaerőt, új adófizetőket vagy új vállalkozásokat jelentenek. A Szent Miklós program eddigi sikere szívet melengető, nagyszerű hír minden magyar embernek, aki aggódva gondol a nemzet jövőjére. Bízok benne, hogy lesz folytatás, hogy csatlakoznak más önkormányzatok a jó példához és hogy a kormányzat és az állami költségvetés is egyszer honorálni fogja az ilyen előremutató, bizakodásra okot adó programokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése