2009. szeptember 12., szombat

Magyar prostituáltak Hollandiában - emberi jogok cigányúton


Bécsi cukrászda helyett amszerdami bordélyház… Amszterdamban a prostituáltak 20-25 %-a magyar – állítja Anton Ujterwijk amszerdami rendőr-főhadnagy[1]. Ha ez igaz és az origo egyik régebbi cikkének[2] állítása is, miszerint csak Amszterdamban 8000 legális prostituált van, akkor legalább 2000 magyar lány prostituálódik Amszterdam utcáin és kirakataiban. Jókora hányaduk feltehetően nem önszántából választja az ősi mesterséget, hanem szervezetten hozzák ide őket a magyarországi, főleg cigány emberkereskedők, maffiózók.
Hollandiában 2000 óta legális foglalkozás a prostitúció, legalábbis az EU-tagországok munkavállalói számára. Magyarország 2004 óta EU-tagország, s azóta sajnos nem a bécsi cukrásztermékek, hanem a hollandiai prostitúció piacán törünk felfele lendületesen. Hivatalos vélemények szerint az amszerdami prostituáltak 25%-a magyar, de egy bordélyház tulajdonosa még magasabb számot saccol: szerinte az amszterdami prostik 50 %-a magyar. Amszerdamban, ahol öt évig nem volt ilyen jellegű gyilkosság, idén meggyilkoltak egy 19 éves prostituáltat, ő egy kisgyermekes magyar lány volt. A szon.hu szerint az amszerdami bordélyházaknak többsége (!) magyar tulajdonban van. Az amszerdami rendőrség emberkereskedelemmel foglalkozó osztálya 80-90 %-ban magyar ügyekkel foglalkozik. Az elmúlt három évben megnégyszereződött azon magyar lányok, nők száma, akik a rendőrségtől védelmet kértek. Íme egy lista arról, hogy 2008-ban hány nő fordult Amszterdamban a rendőrséghez amiatt, hogy emberkereskedő tartja fogva a városban. Nagy szégyen ez Magyarországra nézve.

1. Hollandia: 320
2. Kína: 78
3. Nigéria: 64
4. Magyarország: 45
5. Sierra Leone: 44
6. Bulgária: 32
7. Guinea: 20
8. Románia: 19
9. Brazília, India: 13
10. Thaiföld: 12

De tegyük azt is hozzá, hogy feltehetően sok lány nem mert rendőrséghez fordulni a fenyegetések és verések hatására.
Az amszerdami rendőrség emberkereskedelemmel foglalkozó osztálya tavaly nyáron tíz, télen három, idén februárban két magyar állampolgárságú embert kapott el emberkereskedelem vádjával. Utóbbi két fő (egy nyíregyházi cigány pár) rokoni szálakkal kötődik a télen elkapottakhoz is. Egyes források szerint már elítélték őket, a nő 15 hónap, a férfi két év börtön kapott emberkereskedelem, prostituáltak kizsákmányolása miatt. Egy feltehetően körülbelül száz fős futtatói hálózathoz tartoznak. Amint a Magyar Nemzet mai tényfeltáró cikkéből kiderül, az amszterdami prostitúció kapcsán elkövetett bűnözés nagyrészt magyarországi cigány elkövetőkhöz köthető.

A nyíregyházi gyökerű hálózat jórészt cigány futtatói szinte teljes mértékben birtokolnak két amszerdami utcát. A Molensteeg utcát az érintettek már csak Nyíregyháza utcaként emlegetik. A stop.hu szerint például Nyíregyházán a prostituáltak és stricik száma érzékelhetően csökkent, mert sokukat kiszervezték Hollandiába. Módszereikre jellemző, hogy elveszik a prostik bevételét (min. 50 euró / alkalom) és csak némi zsebpénzt hagynak nekik. Aki ellenállt, az sokszor keservesen megbánta: előfordult, hogy baseballütővel eltörték az ujjait, fogóval letépték a körmét, állítólag volt, akinek a karját törték el. „Polcpénzt” szedtek a lányoktól, vagyis csak akkor kerülhettek kirakatba, ha fizettek érte. A lányoknak mindenről be kell számolniuk s munkáltatóik sokszor az otthoniak bántalmazásával fenyegetik őket. A magyar futtatói hálózat módszereiről azt írja a haon.hu, hogy sokszor hirdetésekben keresnek „táncoslányokat”, de aztán a kiutazáskor elveszik az útleveleket, igazolványokat és prostitúcióra kényszerítik őket, sokszor feketén. Az áldozatok sokszor fiatalkorúak. Ez az állítólag összesen 100 fős banda rendelkezik romániai szálakkal is. A futtatók a lányoktól szerzett jövedelem egy részét eldorbézolják (ld. kaszinózás), egy részét hazaadják a magyarországi rokonságnak. A holland prostitúciós piacot gyakorlatilag kiosztották egymás közt – írja a stop.hu -, az amszerdami piac a nyíregyháziaké és a pestieké, a hágai a pécsi és szegedi futtatóké, az alkmaari pedig egy nagykőrösi családé.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy készül egy átfogó holland tanulmány a magyar prostituáltakról, amelyben a prevencióval is foglalkoznak majd. „A holland kormány és a civil szervezetek közösen több millió eurós programot terveznek a [magyar] lányok hazaküldésére és otthon tartására, és ehhez magyar partnereket kerestek. Ezek egyike a Magyar Baptista Szeretetszolgálat.” Ez a karitatív szervezet az elmúlt évben az emberkereskedelem 76 áldozatát hozta haza külföldről. Szenczy Sándor vezető szerint nehéz munkát végeznek, évente alig három-négy lányt tudnak „kigondozni", a többi visszamegy az utcára. Jelenleg egy rehabailitációs intézmény létrehozását tervezik a lányok számára. Szenczy felhívja a figyelmet arra a szociális szakmai körökben ismert tényre is, hogy szinte törvényszerű, hogy a magyar állami gondozásból kikerülő lányok jelentős része gyakorlatilag azonnal prostituálódik.





[1] http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/ujabb_ket_lanykereskedot_fogtak_el_nyiregyhazan/2087542/
[2] http://www.origo.hu/allas/aktualis/20081218-kevesebbet-kell-adozniuk-a-holland-prostitualtaknak.html

1 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon sok magyarlány van még kint akiket nemis tudják,hogy hol keressenek!!!Nagyon sajnálom az ilyen lányokat!!!

    VálaszTörlés