2009. szeptember 22., kedd

Ferge Zsuzsa tiltakozik egy kicsit

Talán feltámadt Ferge Zsuzsa lelkiismerete is végre, bár mindezidáig a baloldali kormánykoalíció szekerét tolta tudós kollegáival és tanártársaival egyetemben. Néha egy kis ejnye-bejnye kijutott a „szocálpolitika nagyasszonyától” Gyurcsányéknak is, de most a napilapok szerint „nyomatékos igénnyel” írt Bajnainak, hogy ne csökkentsék a tervezett módon a fogyatékosok nappali intézményeiben elhelyezett és ingyenes intézményi étkeztetésben részesített társaik normatíváját, és ne vezessék be az egy család, egy munkanélküli ellátás elvét.
„A válság az válság. Tudjuk, hogy baj van. A költségvetési kényszert is értjük. És természetes, hogy nagyon sok vesztese lesz a források csökkenésének. Ez ellen nincs mit tenni. A kérdés az, hogy ki miből mennyit veszít” – írja Ferge Zsuzsa, megjegyezve, hogy „eleve vesztésre állnak” a kormányzati intézkedések elleni fellépésben a szegények, segélyezettek, munkanélküliek, akiknek semmilyen fegyverük nincs.
"A legfontosabb, hogy mi történik a gyerekekkel. Az ő korai rossz sorsuk a továbbiakban visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nekik is, de az egész társadalom számára is, márpedig Magyarországon a gyerekszegénység, ezen belül a mélyszegénység nő" – írta. "Még az azonos veszteségek – például a családi pótlék értékvesztése – sem érintik egyformán az eddig viszonylag kiegyensúlyozottan és a már léthatáron vagy az alatt élőket. De a következmények beláthatatlanok, ha az utóbbiakat még külön is károsítják kormányzati döntések" – tette hozzá.
Hát ez is valami, ő legalább kinyitotta a száját, bár fucsállom, hogy a többi olyan jellegű kormányintézkedés mért nem szúrja a szemét, amivel a szegényebb családokon való megszorítás “nemes” gesztusát gyakorolja a kormány. Bárhogy nézem az érveket és ellenérveket, még senki nem tudott meggyőzni arról, hogy a magyar családok gyarapodását és érdekét szolgálná a családi pótlék befagyasztása és adóalapba történő bevonása, sem a GYES megkurtítása a hazai körülmények között, sem a TGYÁS és a GYED megszigorítása, sem a szocpol eltörlése, sem az önkormányzatok ellehetetlenítése és folytathatnánk.
Néhanapján azért hiánylom Ferge tanítványainak, munkatársainak, tanártársainak a megszólalását. Nem tudom, miért hallgatnak, talán párthűségből, lojalitásból, túl szűken értelmezett szociális érzékenységből eredően. Lehet, hogy túl ironikus vagyok, de meg nem fejthetem, hogy miért nem tiltakoznak hevesen egy olyan időszakban, amelynek hatása a Bokros-csomagéval fog vetekedni. Annak hatásaival pedig tisztában vannak a szakemberek, hogy mást ne említsek, a születésszám például érezhetően visszaesett, ami nem vices egy olyan gyászos demográfiai mutatókkal rendelkező országban, mint a mi kis hazánk.
Tóth György István szociológus, a Tárki vezérigazgatója volt az egyik szakember, aki a Bokros-csomag hatásait elemezte. Ő úgy nyilatkozott 2009 tavaszán, hogy a jelenlegi megszorítások hatása még a Bokros-csomag hatásánal is sokkal súlyosabb lesz. Szerinte a válság leginkább a középosztályt sújtja majd, azokat, akik a nagy változások és átalakulások mozgatórugói voltak mindig is.

Szóval, tiltakozhatnának az okos emberek. Mert divatos dolog tiltakozni, például a homofóbok ellen, a Gárda ellen, a Jobbik ellen, a rasszisták ellen, stb. Egyszer talán a család-, gyermek- és nemzetpusztító kormányintézkedések ellen is nyugodtan lehetne, mert mindenkiben ők teszik a legnagyobb kárt…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése