2009. október 1., csütörtök

Szülő nélkül, otthon nélkül

Oszkó Péter pénzügyminiszter törvénymódosítási csomagja durván fogja érinteni az állami gondozottakat, árvákat. A kormány nem lát kivetnivalót abban, hogy rajtuk is spóroljon. Köztudomású, hogy egyébként sem kielégítő az állami gondozottak helyzete és hogy nagyon sok fiúból bűnöző, a lányokból meg prostituáltak lesznek – tessék bármely családsegítőt megkérdezni. Most még nehezebb lesz normális, önálló életet kezdeniük, lakáshoz jutniuk – írja az mno.hu.

Egyrészt három évvel korábban kell elhagyniuk az otthont, másrészt nagyságrendekkel kevesebb pénzt kapnak, amellyel önálló életet kezdhetnek, harmadrészt az otthonteremtési támogatás igénybevételét is életkorhoz kötnék a jövőben, amivel gyakorlatilag lehetetlenné teszik számukra a lakásvásárlást.Az állami gondozottak ellátása alapesetben nagykorúvá válásukig tart, de a gyermekvédelmi törvény a legrászorultabbaknak, illetve a diákoknak lehetőséget adott arra, hogy 24 éves korukig otthonban maradjanak. A kormány most elveszi tőlük az utolsó esélyt: három évvel csökkenti a gondozásban eltölthető évek számát, és januártól 21 évesen akkor is utcára teszi őket, ha egyáltalán nincs jövedelmük vagy nem éri el az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát. Ha például eljut a főiskolára az állami gondozott fiatal, akkor 21 évesen utcára kerül és elkezdheti az albérletek feneketlen kútjába önteni az otthonteremtési támogatástát.


Az otthonteremtési támogatás összege az állami gondoskodásban eltöltött időtől függően az öregségi nyugdíjminimum 40-60-szorosa, vagyis 1,14–1,71 millió forint. Oszkó csomagjában azonban januártól az állami gondozott fiatalok csupán 30 éves korukig élhetnek ennek a pénznek a felhasználásával. Ez azt jelenti a Magyar Nemzet szerint, hogy ha a fiatal 30. születésnapjáig nem képes annyi pénzt összeszedni, hogy alaptőkét teremtsen a lakáshitelhez, akkor egy fillér támogatást sem kaphat az államtól. A rendelkezés az állami gondozottakat a saját lakás és a takarékoskodás helyett az albérlet irányába tolja, hiszen bérlésre megkaphatják majd a milliós összeget. Így a pénz egy év alatt elfolyik albérletre.


Korábban arról is szóltak a hírek, hogy egy kiszivárgott dokumentum szerint máshogy is érintenék az állami gondozott gyermekeket a kormány tervezetei , ugyanis ezentúl a gyermekotthonok elkölthetnék a gyermekeknek járó családi pótlék felét. Ez a pénz viszont a gyermekeké, az összeget nagykorúvá válásukig félre kellett tenni, amelyet távozásukkor egyben kaptak meg. Ha az intézmény megkapja és fel is használja ezt az összeget, akkor jóval kevesebbel kezdi majd az önálló életet a nagykorúvá vált fiatal. A fenntartók pedig feltehetően kényszerhelyzetben lesznek, miután az államtól kapott normatív támogatás nem fedezi költségeiket. Az önkormányzati miniszter tagadta, hogy ilyen terv lenne. ..




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése